Produkty prozdrowotne – czy warto z nich korzystać?

Niemal każdego dnia wybieramy w sklepach produkty, bez których możemy się obyć. Chcemy żyć zdrowiej i bardziej świadomie, a często nie przykładamy uwagi do tego w jaki sposób tak naprawdę się odżywiamy i jak przygotowujemy posiłki. Przełamanie złych nawyków żywieniowych wymaga nie tylko odwagi, ale i samodyscypliny, ponieważ jest to złożony proces. Produkty prozdrowotne to przede wszystkim takie, które dostarczają naszym organizmom prawdziwych i odczuwalnych wartości odżywczych. W codziennej diecie powinno znajdować się dużo warzyw i owoców. Przede wszystkim nie powinno w niej zabraknąć cebuli, czosnku, bananów, czyli produktów o bogatej zawartości prebiotyku, który pomaga w budowaniu korzystnej mikroflory jelitowej. Jednocześnie zwiększa wchłanianie wapnia i dostarcza organizmowi wartościowego błonnika, aby pracował wydajniej.

O czym jeszcze warto pamiętać stosując dietę bogatą w tak odżywcze składniki?

O tym, że marchew to obfite źródło wartościowego beta-karotenu, czyli bardzo silnego antyoksydantu, który pomaga zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Natomiast brokuły zawierają foliany, które skutecznie obniżają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, raka prostaty i zawały. Z produktów prozdrowotnych warto korzystać, ale w umiejętny sposób dostosowany do potrzeb swojego organizmu. Właśnie dlatego warto w diecie pamiętać też o produktach z pełnego przemiału, które mają niski indeks glikemiczny i są wartościowe nie tylko w diecie diabetyków. Ponadto zmniejszają ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia.